Započelo održavanje pokazne vojne vježbe “Brzi odgovor 2017“ na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

    Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo započelo je održavanje pokazne vojne vježbe "Brzi odgovor 2017". Prvi dan je održana simulacija upada terorista u krug aerodroma, te provjere i uklanjanja napuštenog--opasnog prtljaga.
    Scenariom vježbe bio je predviđen ulazak grupe terorista u krug Međunarodnog aerodroma Sarajevo s namjerom da izvedu teroristički akt, likvidiranje terorista od strane policijskih službenika Jedinice Granične policije aerodrom Sarajevo, te ranjavanje pripadnika EUFOR-a. Scenario je također uključivao ukazivanje hitne medicinske pomoći ranjenom pripadniku EUFOR-a, te njegovo prebacivanje u medicinsku ustanovu zbog kritičnog stanja.
    Scenario vježbe je dalje predviđao uočavanje kofera za koji se sumnjalo da sadrži eksplozivnu napravu, upućivanje anti-bomb tima GP BIH, pregled i utvrđivanje da se u koferu nalaze opasne materije, te dislociranje prtljaga. Vježba je predviđala pregled sa “ROBOTOM“ kojim se prtljag uzima sa sigurne razdaljine, ubacivanje istog u „KUGLU“ za transport opasnih materija, te prebacivanje prtljaga „Kuglom“ na sigurnu lokaciju na kojoj se vrši njegovo uništavanje.
    U vježbi su sudjelovali anti-bomb tim JGP aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo, te pripadnici EUFOR-a.
    Krizni tim Aerodroma Sarajevo vježbu je ocijenio uspješnom.
    Podsjećamo da je „Brzi odgovor 2017“ vježba za operacije podrške miru, i to je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.